Osnovna nogometna pravila

Nogomet se vrlo često spominje kao najvažnija sporedna stvar na svijetu. Izrazito je popularan diljem svijeta i u njemu uživaju djeca od malih nogu, ali i oni puno stariji. Zbog te velike popularnosti, nogometna pravila su većini opće poznata stvar. No, za one koji se tek susreću s nogometom, u ovom tekstu ćemo pokušati navesti neka osnovna pravila nogometa.

Trajanje utakmica

Ono po čemu se nogomet razlikuje od nekih drugih sportova je vrijeme trajanja utakmice, ovisno o uzrastu. Naime, kod seniora i juniora, vrijeme trajanja utamica je 90 minuta, odnosno dva poluvremena po 45 min. Kadetima utakmice traju nešto kraće i oni igraju dva poluvremena po 40 minuta. Kod pionira i mlađih pionira riječ je o još kraćem vremenu. Pioniri igraju utakmice s dva poluvremena po 35 minuta, a mlađi pioniri igraju dva poluvremena po 30 minuta.

Teren i ekipe

Nogomet se igra na terenu čije dimenzije mogu malo varirati, a najčešće je riječ o dužini oko 100m do 110m i širini oko 65m do 75m. Igralište na dvije jednake polovice dijeli središnja linija i na njezinom samom centru je točka na koju se postavlja lopta na početku svakog poluvremena i odakle započinje igra. Dvije duže granice igrališta nazivaju se aut-linije, a dvije kraće gol-linije.

Nogomet igraju dvije ekipe, jedna protiv druge. Svaka ekipa se sastoji od ukupno 11 igrača, od kojih je jedan igrač golman.

Odabir strana na početku utakmice i bodovanje

Na početku svake utakmice, sudac baca novčić na temelju kojega će se odlučiti koja ekipa će biti na kojoj strani i koja ekipa će prva imati loptu. Kapetani svake ekipe prisustvuju bacanju novčića i pobjednik ima pravo odabrati želi li da njegova ekipa prva ima loptu ili bira stranu na kojoj će njegova ekipa započeti prvo poluvrijeme.

Bodovanje se odvija na temelju postignutih golova. Svaki postignuti gol se računa kao jedan bod za ekipu koja je postigla gol. Gol je postignut kada lopta prođe između dvije stative, nakon što ju je igrač udario bilo kojim dijelom tijela, osim rukom. Nakon postignutog gola, lopta se ponovo postavlja na središnju točku na terenu i ekipa koja je primila gol dobiva loptu i igra se sa središnje točke ponovo nastavlja.

Pobjeda, poraz, neriješeno

Nakon završenih 90 minuta, moguće su tri opcije za svaku ekipu: pobjeda, poraz i neriješeno. Ukoliko je jedna ekipa zabila više golova od protivničke, tada se toj ekipi bilježi pobjeda, protivničkoj ekipi poraz. U slučaju da su obje ekipe postigle isti broj golova ili niti jedna ekipa nije zabila gol, tada se to bilježi kao neriješeni rezultat. Ovisno o tome kakve je vrste utakmica, nakon neriješenog rezultata se utakmica završava i svaka ekipa dobiva po jedan bod ili se utakmica nastavlja kroz dva produžetka.

Leave a Reply