Hrvatski nogometni savez ima dugu tradiciju

Hrvatski nogometni savez je krovna organizacija kada je u pitanju sve vezano uz hrvatski nogomet. Riječ je o organizaciji s preko 100 godina tradicije. Hrvatski nogometni savez osnovan je 13. lipnja 1912.g. Član Fife postao je 1941.g., a to članstvo samo je dodatno potvrđeno 1992.g., nakon samostalnosti države. Već iduće godine, točnije 17. lipnja 1993.g., Hrvatski nogometni savez postao je i član UEFE.

Osnovna ideja osnivanja saveza bila je briga oko reprezentacije Hrvatske. Za vrijeme Jugoslavije, djelovanje saveza bilo je i dosta politički usmjereno, a pravi uzlet započeo je osamostaljenjem Hrvatske 1990.g. Napori cijele organizacije su tada bili usmjereni na što bolju promociju hrvatske nogometne ekipe te bilu kakvu vrstu pomoći koja je bila potrebna igračima i stručnom stožeru. Rezultati toga bili su itekako vidljivi i hrvatska reprezentacija je gotovo redovito osvajala plasman na sva velika natjecanja. Najveći uspjeh svakako je bio osvajanje bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, 1998.g.

Tijekom ovog dugog razdoblja postojanja, izmijenilo se nekoliko čelnika, odnosno predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Prvi predsjednik bio je Milovan Zoričič, a iza njega se u tijeku sljedećih godina izmijenilo još nekoliko predsjednika. Trenutačni predsjednik je proslavljeni hrvatski nogometaš, ujedno i najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Francuskoj, 1998.g., Davor Šuker. On je na tu funkciju došao 2012.g. te je time zamijenio Vlatka Markovića, koji je tu funkciju obnašao posljednjih 14 godina.

Osim suradnje sa seniorima, Hrvatski nogometni savez ima i uspješnu suradnju s mlađim kategorijama. To je izrazito bitno jer je nogomet vrlo popularan sport u Hrvatskoj te se njime iz godine u godinu bavi sve više mladih. Kvalitetan rad s mlađim generacijama od samog početka izrazito je bitan te je ključ za otkrivanje mogućih novih kvalitetnih igrača koji bi u budućnosti mogli postati važne karike glavne nacionalne vrste. Svemu tome, na direktan ili indirektan način, pripomaže Hrvatski nogometni savez koji iz godine u godinu postaje sve snažnija nogometna institucija.

Leave a Reply