Hrvatske nogometne lige

Nogomet je u Hrvatskoj svakako jedan od najpopularnijih sportova, stoga i ne čudi vrlo veliki broj klubova, od onih najvećih i najpopularnijih pa sve da onih vrlo malih. Kako bi se ti klubovi mogli i natjecati, stvoreno je nekoliko većih nogometnih liga koje se dijele na nekoliko manjih kategorija. Bitno je naglasiti da su lige kreirane na način napredovanja i ispadanja. To u praksi znači da klubovi koji ostvaruju dobre rezultate mogu preći u višu ligu, ali isto tako i klubovi koji ostvaruju loše rezultate mogu pasti u nižu ligu.

1. liga (Maxtv Prva liga)

Najviša, a ujedno i najpopularnija hrvatska nogometna liga je Maxtv Prva liga. Radi se o ligi u kojoj se natječe 10 najboljih klubova iz cijele Hrvatske. Glavni sponzor ove lige je T-com, odnosno njihova televizijska platforma Maxtv, po čemu je ova liga i dobila naziv. Tijekom sezone odigra se 36 utakmica, a raspored je takav da svaki klub odigra četiri utakmice sa svakim klubom. Klub koji na kraju sezone bude posljednji na tablici direktno ispada u nižu ligu, dok pretposljednji ide u dodatno doigravanje s drugoplasiranim klubom iz 2. lige. Također, u Prvu ligu direktno ulazi prvoplasirani iz 2. lige.

2. liga (2. HNL)

Nešto niži rang hrvatskog nogometa predstavlja 2. liga. Ona se sastoji od 12 klubova i osnovna motivacija klubova je da na kraju sezone budu u prva dva mjesta na tablici. Klub koji završi sezonu na prvom mjestu direktno ulazi u elitno društvo, odnosno u 1. ligu. A drugoplasirani klub ima šanse da također uđe u to elitno društvo, ako u doigravanju bude bolji od posljednje plasiranog kluba iz 1. lige. 2. liga se od 2006.g. tretira kao jedinstvena, odnosno nema nikakvih dodatnih podjela. Prije 2006.g., ova liga je bila podijeljena, ovisno o tome iz kojeg područja su dolazili klubovi.

3. liga (3. HNL)

3. liga je karakteristična po tome što je podijeljena u tri zasebne lige: jug, istok i zapad. U svakoj od njih natječe se oko 17 klubova. Kada sezona završi, pobjednici svake od te tri lige direktno ulaze u viši rang, odnosno u 2. ligu.

Ostale lige

Osim ovih najvećih liga, u Hrvatskoj postoje još 4 niže lige, često nazivane i međužupanijskim ligama. Svaka od te 4 lige se dijeli na više manjih liga, u kojima se natječu klubovi koji se nalaze u istim ili susjednim županijama i slično. Ekipe se bore za napredovanje u viši rang te eventualno ulazak u prve tri najjače nogometne lige u Hrvatskoj. No, za igranje u najvišem rangu, potrebno je i da budu zadovoljeni određeni uvjeti, poput odgovarajućeg stadiona. Nažalost, neki klubovi ne mogu ispuniti sve uvjete koji moraju biti zadovoljeni za ulazak u viši rang natjecanja pa, iako su superiorniji nad svim ostalima, ostaju u ligi u kojoj su bili.

Leave a Reply