Povijest Hrvatske nogometne lige (HNL)

Hrvatska nogometna liga (HNL) sastavljena je od više liga, od kojih je najpoznatija 1. HNL. Danas mnogi obožavaju gledati susrete upravo iz te lige.

Bez obzira kojoj skupini pripadate, susreti koje nudi Hrvatska nogometna liga će zasigurno brojne navijače prikovati uz TV ekrane, dok će se oni najvjerniji navijači i sami zaputiti na stadion.

Trideset godina 1. HNL-a

Nakon raspada Jugoslavije, točnije 1992. godine, nastala je 1. HNL. Rukovodeće tijelo ovog prestižnog natjecanja je Hrvatki nogometni savez. Ove godine se tako slavi 30 godina od osnutka.

Tijekom godina, mijenjali su se formati odigravanja utakmica kao i broj sudionika svake sezone. Od sezone 2013./2014. dogovoreno je da u 1. HNL-u sudjeluje 10 klubova te da se unutar jedne sezone odigra 36 kola.

Sezona funkcionira kao četverokružni sustav, što znači da će svaki klub tijekom sezone odigrati sa svakim klubom po četiri utakmice.

Ulazak i ispadanje iz 1. HNL-a i plasman na veća natjecanja

Kada završi sezona, klub koji je završio posljednji na tablici ispada u 2. HNL, dok će ga zamijeniti klub koji je 2. HNL završio na 1. mjestu, odnosno klub koje je bio prvak u 2. HNL.

Kada je riječ o plasmanu na velika natjecanja, klub koji je sezonu 1. HNL-a završio na prvom mjestu će biti nositelj u 1. pretkolu UEFA Lige prvaka, dok će klubovi koji su završili na drugom, odnosno trećem mjestu nastupati u kvalifikacijama za UEFA Europsku konferencijsku ligu.

Dominacija Dinamo Zagreba u 1. HNL-u

Govorimo li o najtrofejnijem klubu u 1. HNL-u, onda je to svakako Dinamo Zagreb. Dovoljno je napomenuti da je u posljednjih 16 sezona, Dinamo Zagreb završio sezonu kao prvak čak 15 puta. Riječ je o klubu s dugačkom tradicijom kroz koji je prošlo jako puno igrača koji su danas itekako respektabilni igrači u klubovima u nekim od najjačih liga na svijetu.

U trenutnoj sezoni, 2021./2022., Dinamo Zagreb također drži vodeću poziciju i uz svega još pet kola do kraja prvenstva, ima velike šanse za osvajanje još jednog pobjedničkog pehara.

Niže rangirane lige unutar HNL-a

Osim 1. HNL koju čine 10 najboljih klubova, HNL ima još i dvije niže rangirane lige, 2. HNL i 3. HNL. Broj klubova, kao i sve što se tiče ispadanja i plasmana u te lige je podložno promjenama te se razlikuje iz sezone u sezonu, ovisno o broju klubova. U sezoni 2021./22. se u 2. HNL-u natječe 16 klubova gdje svaki klub tijekom sezone sa svakim klubom igra dvije utakmice pa ukupno ima 30 kola. Već je poznato da će se u novoj sezoni, 2022./23., u 2. HNL-u natjecati 12 klubova, dok će se broj kola odrediti naknadno.

3. HNL je treći stupanj natjecanja te se broj klubova i kola također mijenja od sezone do sezone. U sezoni 2021./22. se u ovoj ligi natječe 18 klubova i to u pet skupina:

  • Istok 
  • Zapad
  • Sjever
  • Jug
  • Središte

Od sezone 2022./23. će se taj broj smanjiti pa će u ovoj ligi biti 16 klubova.

Povijest HNL-a nije toliko duga, ali sve od 1. HNL pa do nižih rangova, utakmice su rado praćene i klubovi imaju svoje navijače koji ih vole bodriti iz utakmice u utakmicu.