Najveći hrvatski nogometni stadioni

Kada je riječ o Hrvatskoj i stadionima, situacija je vrlo raznolika. Poneki veliki klubovi mogu se pohvaliti i vrlo lijepim i velikim stadionima, dok poneki klubovi imaju vrlo male stadione te zbog propisanih standarda, unatoč dobrim rezultatima, ne zadovoljavaju uvjete za igranje na renomiranim natjecanjima, primjerice u Ligi prvaka. Isto tako, poneki klubovi ne mogu niti preći u višu ligu jer njihov stadion ne zadovoljava sve kriterije. No, s druge strane, klubovi koji igraju u 1. ligi se mogu pohvaliti s lijepim stadionima koji mogu primiti i veliki broj gledatelja.

Stadion Maksimir

Stadion Maksimir se nalazi u Zagrebu, preko puta istoimenog parka. Službeno otvorenje bilo je davne 1912.g. i tada je domaće utakmice na ovom stadionu igrao HAŠK Građanski. Od 1948.g. na ovom stadionu domaće utakmice igra najtrofejniji hrvatski nogometni klub, NK Dinamo. Stadion se nekoliko puta preuređivao, a veće preuređenje započelo je 1998.g. Trenutno je stadion Maksimir najveći u Hrvatskoj po kapacitetu i danas može primit 35 123 gledatelja. Preuređenje još uvijek nije gotovo i do kraja preuređenja se planira kapacitet gledatelja dodatno povećati do vrlo respektabilne brojke od oko 60 000 gledatelja. Time bi se stadion Maksimir po svim standardima približio i nekim većim europskim stadionima.

Stadion Poljud

Gradski stadion Poljud, nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Splita, u istoimenoj splitskoj četvrti, po kojoj je i dobio naziv. Izgrađen je 1979.g., za vrijeme izgradnje sportskih objekata za potrebe 8. Mediteranskih igara, a projektirao ga je arhitekt Boris Magaš. Na stadionu Poljud, domaće utakmice igra Hajduk Split. Stadion se osim za nogomet koristi i za razne druge manifestacije, a najveća je svakako bilo Europsko atletsko prvenstvo koje se održalo 1990.g. Uz stadion Maksimir, ovo je drugi najveći nogometni stadion u Hrvatskoj te je po kapacitetu tek neznatno manji od Maksimira, može primiti 35 101 gledatelja.

Stadion Gradski vrt

Uspoređujemo li stadione po kapacitetu, na visokom trećem mjestu je stadion Gradski vrt u Osijeku. Trenutno raspolaže kapacitetom za 18 856 gledatelja. Do 1998.g. stadion je imao i veći kapacitet, no tada se zbog rekonstrukcije, odnosno postavljanja sjedalica i reflektora, kapacitet drastično smanjio. No, sve to bilo je potrebno kako bi stadion ispunjavao sve sigurnosne zahtjeve koje propisuje krovna nogometna organizacija. Domaće utakmice na ovom stadionu igra NK Osijek.

 

Stadion Kantrida

Iako nije jedan od najvećih stadiona po kapacitetu, stadion Kantrida je jedan od najzanimljivijih hrvatskih nogometnih stadiona. Nazivaju ga još i stadionom pod stijenama jer je napravljen na mjestu na kojem se nekada nalazio kamenolom. Pogleda li se ovaj stadion iz zraka, može se uočiti njegov vrlo zanimljiv položaj i okruženje. Naime, s jedne strane okružen je visokim stijenama, a s druge strane morem. Nalazi se u Rijeci, u četvrti Kantrida, po kojoj je i dobio naziv. Trenutno može primiti 10 275 gledatelja koji na njemu mogu pratiti domaće utakmice NK Rijeke. Kapacitet ovog stadiona je nekad iznosio 25 000 gledatelja, no taj se kapacitet odnosio na stajaća mjesta. Nova pravila su nalagala da stadion mora imati sjedeća mjesta pa je zbog toga kapacitet morao biti smanjen do sadašnjeg kapaciteta.

Leave a Reply